Home »

"It's today; My favorite day''/ 30 mai - Ziua Mahlon Loomis

"It's today; My favorite day''/ 30 mai - Ziua Mahlon Loomis

 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Ziua Loomis

Mahlon Loomis, un medic stomatolog american, a revoluţionat lumea în anul 1886 atunci când a creat "telegraful fără fir", precursorul radioului, al televiziunii şi chiar al sistemului Wi-Fi.

Stomatologul Mahlon Loomis ştia despre proprietăţile electrice ale atmosferei şi, la fel ca şi Tesla mai târziu, se gândea că este posibil să transmiţi electricitatea prin aer spre o locaţie aflată la distanţă. Ideea lui consta în "încărcarea" unui strat al atmosferei pentru a crea o conductă electrică între două turnuri din metal amplasate la mare înălţime, pe vârfuri de munte.

Loomis s-a născut în statul New York în 1836, însă familia sa s-a mutat la Springvale, Virginia, pe când el avea 10 ani. A urmat şcoala de medicină stomatologică la Ohio şi apoi s-a întors la Springvale pentru a lucra ca dentist itinerant. În anii 1850 el a dezvoltat o tehnică de creare a dinţilor artificiali din plăci minerale, conform biografiei inventatorului american publicată pe site-ul Engineering and Technology History Wiki (https://ethw.org/Mahlon_Loomis).

La sfârşitul anilor 1850 Loomis şi soţia sa s-au mutat la Washington, D.C., unde şi-a deschis un cabinet stomatologic permanent şi a început să experimenteze cu electricitatea. Într-un experiment el a încercat să inducă creşterea accelerată a planetelor folosind curent electric. În altul, a analizat modul în care curentul circulă între două zmee înălţate la kilometri distanţă unul de celălalt.

În 1868, în faţa unui grup de oameni de ştiinţă şi congresmeni, Loomis a demonstrat ceea ce el susţinea că este un sistem de comunicaţii fără fir. Acest sistem consta în două zmee cu suprafeţele acoperite de o plasă uşoară din cupru, amplasate la peste 22 de kilometri distanţă, pe două dealuri din Virginia. Galvanometrele (în acest caz recipiente cu apă sărată prevăzute cu comutatoare de telegraf) ataşate la corzile de 182 de metri lungime, din cupru, ale zmeelor, au arătat că există transmisie electrică între cele două zmee. Loomis a speculat că anumite variabile, cum ar fi înălţimea până la care sunt ridicate zmeele sau condiţiile meteorologice - pot determina dacă sistemul va funcţiona sau nu. Până în prezent, oamenii de ştiinţă şi istoricii tehnologiei nu sunt siguri cu privire la ce anume a declanşat răspunsul galvanometrelor.

La fel ca şi Samuel F.B. Morse, inventatorul telegrafului, Loomis a solicitat guvernului federal sprijin pentru cercetările sale. În ianuarie 1869, senatorul Charles Sumner a introdus o lege ce încorpora Loomis Aerial Telegraph Company şi dedica o finanţare de 50.000 de dolari pentru experimentele desfăşurate de Mahlon Loomis. Denunţată de unii drept o fraudă, această lege a fost întârziată şi în cele din urmă a fost adoptată abia în 1873 cu un conţinut mult trunchiat. Până la urmă Loomis a primit patentul (numărul 129.971) pentru sistemul său de comunicaţii fără fir.

Mahlon Loomis a continuat să desfăşoare experimente din fonduri personale, asigurate de profesia sa de stomatolog. În locul zmeelor din primele experimente, el a montat bare din oţel în vârful unor turnuri din lemn, reuşind să menţină un flux de comunicaţii activ timp de luni întregi. El nu a reuşit însă să atragă investiţii publice sau private pentru a-şi dezvolta sistemul.

AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: daysoftheyear.com

2022-05-30 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!