Home »

"It's today; My favorite day''/ 2 mai - Ziua mondială a tonului, a trufelor de ciocolată şi a asigurărilor de viaţă

"It's today; My favorite day''/ 2 mai - Ziua mondială a tonului, a trufelor de ciocolată şi a asigurărilor de viaţă

 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a tonului

În 2017, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit în mod oficial ziua de 2 mai ca Ziua mondială a tonului (#worldtunaday), pentru a se concentra asupra conservării populaţiei mondiale de ton. Peste 96 de ţări sunt implicate în conservarea şi gestionarea tonului.

În unele părţi ale lumii, pescuitul excesiv al unor specii de ton, cum ar fi tonul roşu de sud, a dus specia aproape de dispariţie. Cu o gestionare adecvată, se speră să se asigure implementarea unor sisteme care să prevină epuizarea stocurilor de ton, din care se consumă anual 7 milioane de tone, potrivit nationaldaycalendar.com.

S-a constatat că tonul este bogat în două tipuri de acizi graşi omega-3: Omega-3 EPA (un acid gras care inhibă inflamaţia celulară) şi Omega-3 DHA (un acid gras care favorizează sănătatea ochilor şi a creierului). Acizii graşi omega-3 care se găsesc în ton sunt cunoscuţi pentru a promova o bună sănătate a inimii. Aceste grăsimi esenţiale pot contribui la scăderea trigliceridelor din sânge, la scăderea riscului de aritmie (bătăi neregulate ale inimii) şi la încetinirea acumulării de plăci în artere.

Tonul este unic printre peşti prin capacitatea sa de a-şi menţine temperatura corpului peste cea a apei, adesea cu până la 5-12° C.

Ziua Asigurărilor de Viaţă

Americanii sărbătoresc pe 2 mai Ziua asigurărilor de viaţă, care marchează prima zi în care asigurarea de viaţă a devenit disponibilă în Statele Unite, precum şi nevoia de conştientizare a beneficiilor asigurărilor de viaţă.

#LifeInsuranceDay a fost instituită în 2014 de Liran Hirschkorn, un agent de asigurări independent la Best Life Quote.

Vânzarea de asigurări de viaţă în SUA a început la sfârşitul anilor 1760 după ce sinoadele prezbiteriene din Philadelphia şi New York au creat în 1759 Corporaţia pentru ajutorarea văduvelor şi copiilor săraci şi în dificultate ai miniştrilor prezbiterieni, aminteşte nationaldaycalendar.com.

Ziua trufelor de ciocolată

Şi după plata unei rate la asigurarea de viaţă, americanii se pot îndulci cu trufe de ciocolată, sărbătorite şi ele în fiecare an la 2 mai.

Cofetăreasa italiană Nadia Petruccelli este considerată a fi inventatorul trufei de ciocolată în decembrie 1895, în Chambery, Franţa.

Trufele au devenit mult mai răspândite în 1902, când s-a deschis magazinul de ciocolată Prestat din Londra. Prestat încă mai vinde trufele "Napoleon III" realizate după reţeta originală.

Nu se cunosc originile acestei zile, dar #TruffleDay este ziua în care avem pretextul perfect să ''gustăm'' trufe de ciocolată şi să le oferim şi altora sub formă de cadou.

AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dãdârlat)

2022-05-02 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!