Home »

Vladimir Putin susţine că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

Vladimir Putin susţine că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

Vladimir Putin susţine că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia
 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat marţi că pentru unele ţări europene este imposibil să renunţe rapid la petrolul rusesc, conform propunerii Uniunii Europene, transmite Reuters.

Negocierile între statele membre ale UE privind un embargo petrolier împotriva Rusiei au eşuat săptămâna aceasta din cauza vetoului Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de ţiţei.

"Evident, unele state din UE, în a căror balanţă energetică ponderea hidrocarburilor ruseşti este deosebit de ridicată, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunţe la petrolul nostru", a spus Putin la o şedinţă televizată cu managerii companiilor petroliere şi oficiali guvernamentali de la Moscova.

Liderul de la Kremlin a adăugat că sancţiunile occidentale şi un eventual embargou asupra petrolului rusesc au provocat creşterea globală a preţului ţiţeiului. El a arătat că prin renunţarea la energia furnizată de Rusia, Europa riscă să plătească cele mai mari preţuri la energie din lume pe termen lung şi să îşi submineze competitivitatea industriei. Deocamdată, a mai afirmat el, sancţiunile au aprins inflaţia chiar în Europa.

Rusia se confruntă cu cea mai puternică scădere a producţiei de petrol de după dezmembrarea Uniunii Sovietice, consemnează Reuters. Sancţiunile occidentale au contribuit la aceasta atât direct, cât şi prin complicarea vânzărilor din Rusia peste tot în lume.

"Există schimbări tectonice pe piaţa petrolieră, iar încheierea afacerilor ca înainte, conform vechiului model, pare improbabilă", a spus Putin. Opinia lui a fost că este importantă crearea unui lanţ complet de la producător la cumpărătorul final.

Preşedintele le-a promis producătorilor de ţiţei ajutor din partea statului, inclusiv prin facilitarea accesului la credite şi asigurări.

AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)

2022-05-17 17:26:33
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!