Home »

Bărbaţii supraponderali au un risc mai mare de a muri din cauza cancerului de prostată (studiu)

Bărbaţii supraponderali au un risc mai mare de a muri din cauza cancerului de prostată (studiu)

Bărbaţii supraponderali au un risc mai mare de a muri din cauza cancerului de prostată (studiu)
 

Riscul de a muri din cauza cancerului de prostată este mai mare la bărbaţii supraponderali, potrivit unui studiu publicat joi, care însă nu stabileşte o legătura fiziologică directă între aceste două fenomene, relatează AFP.

Studiul, publicat în revista BMC Medicine, este de o amploare fără precedent în legătură cu acest subiect. Cercetătorii au examinat situaţia a peste 200.000 de bărbaţi pornind de la baza de date înfiinţată de Biobank, o organizaţie care a compilat timp de mai mulţi ani date medicale în Regatul Unit.

Oamenii de ştiinţă nu s-au bazat însă doar pe aceste date, ci au luat în considerare şi principalele studii deja existente privind legăturile dintre excesul de greutate şi cancerul de prostată, acoperind în total aproximativ 2,5 milioane de cazuri.

În cele din urmă, cercetătorii au stabilit că riscul de a muri din cauza cancerului de prostată, unul dintre cele mai frecvente în rândul bărbaţilor, avea într-adevăr legătură cu excesul de greutate, iar acest risc creşte cu cât excesul de greutate este mai mare.

Unii cercetători au luat în calcul, de exemplu, ipoteza că grăsimea abdominală este în esenţă cea care favorizează apariţia unei forme grave de cancer de prostată: o grăsime abdominală mai mare ar fi un factor de risc mai crescut decât un exces de greutate distribuit mai uniform.

Studiul dezminte însă această teorie: "Indiferent de locul în care s-ar afla grăsimea, acest lucru nu schimbă prea mult lucrurile", a declarat pentru AFP epidemiologul Aurora Perez-Cornago, autorul principal al studiului.

Există, totuşi, o limitare importantă a acestei lucrări: ea nu este în măsură să explice cu precizie de ce bărbaţii supraponderali mor mai des din cauza cancerului de prostată.

Excesul de greutate contribuie la producerea în organism de molecule care favorizează acest tip de cancer? Este o ipoteză pe care cercetătorii o vor analiza, însă nu este sigură.

S-ar putea la fel de bine ca excesul de greutate să fie uneori un semn al unei atenţii mai reduse pentru sănătatea cuiva, iar bărbaţii în cauză să meargă mai rar la medic atunci când se confruntă cu simptome incipiente de cancer.

"Să spunem, de exemplu, că ei încep să meargă mai des noaptea la baie, un simptom clasic al cancerului de prostată: s-ar putea să nu aibă reflexul de a merge la medic", a mai spus Perez-Cornago, iar consecinţa posibilă - cancere care nu sunt depistate la timp şi care devin astfel mai mortale.

AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Moise, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: www.nst.com.my 

2022-05-05 19:51:52
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!