Home »

12 mai - Ziua internaţională a asistenţilor medicali

12 mai - Ziua internaţională a asistenţilor medicali

12 mai - Ziua internaţională a asistenţilor medicali
 

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) este marcată anual la 12 mai, dată ce reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul "Saint Thomas" din Londra, în 1860.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses - ICN) a celebrat pentru prima dată Ziua internaţională a asistenţilor medicali în anul 1965, potrivit site-ului nursingworld.org.

Tema din 2022 a acestei zile, stabilită de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, este "Nurses: A Voice to Lead - Invest in Nursing and respect rights to secure global health", făcând un apel pentru investiţia în asistenţa medicală şi respectarea drepturilor de securitate a sănătăţii globale, indică site-ul ICN, www.icn.ch.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali este o federaţie de peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând cele peste 27 de milioane de asistente medicale din întreaga lume. Fondat în 1899, ICN este prima şi cea mai largă organizaţie internaţională din lume pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii. ICN activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toţi, pentru politici solide de sănătate la nivel global, progresul cunoştinţelor de asistenţă medicală, precum şi pentru respectarea pretutindeni în lume a profesiei de asistent medical, se menţionează pe www.icn.ch.

Colaborarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali cu agenţiile specializate din cadrul sistemului Naţiunilor Unite, şi în mod special cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Banca Mondială, sunt importante pentru asistenţii medicali de pretutindeni. În plus, INC lucrează îndeaproape cu o serie de organizaţii internaţionale neguvernamentale şi alţi parteneri.

În fiecare an, ICN alcătuieşte un raport ce cuprinde studii de caz, postere, videoclipuri, interviuri, bannere şi logo-uri pentru reţelele sociale. ICN face apel la asistenţii medicali să îşi împărtăşească experienţele sub forma unui studiu de caz, informând astfel populaţia despre activitatea lor şi servind în acelaşi timp şi ca un schimb de experienţă între asistenţii medicali prin cunoaşterea diverselor modalităţi de soluţionare a problemelor din domeniul de activitate - proceduri ce pot fi accesate pe www.icnvoicetolead.com.

Asistenta medicală Florence Nightingale a deschis, în 1860, prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul "Saint Thomas" din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roşie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali urmăreşte prin acţiunile sale să crească gradul de conştientizare, în primul rând, la nivelul personalului de îngrijire medicală şi, în al doilea rând, în rândurile populaţiei, guvernelor şi factorilor de decizie din sistemul asistenţei medicale.

Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării acestei profesii. Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.

AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

2022-05-12 08:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!