Home »

Maramureş: Transportul public în comun - gratuit din 2020, susţine primarul Cătălin Cherecheş

Maramureş: Transportul public în comun - gratuit din 2020, susţine primarul Cătălin Cherecheş

Maramureş: Transportul public în comun - gratuit din 2020, susţine primarul Cătălin Cherecheş
 

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, transportul public în comun în municipiul Baia Mare va fi gratuit, iar călătorii vor avea posibilitatea, datorită unei aplicaţii instalate pe telefon, să vadă traseul autobuzului şi timpul de ajungere în staţia de aşteptare, a declarat miercuri, presei, primarul Cătălin Cherecheş.

"Luna ianuarie vine cu o schimbare majoră în transportul public de interes comun, acesta urmând să fie gratuit. Odată cu această facilitate, dublăm numărul curselor urbane şi eliminăm curse extraurbane, cu excepţia destinaţiilor Baia Sprie, Recea şi Tăuţii Măgherăuş. Ca şi facilitate pentru cetăţenii care ajung în Baia Mare din afară, aceştia vor beneficia de gratuitate pe autobuzele companiei Urbis numai dacă îşi lasă parcate maşinile în locurile special amenajate la intrările principale din municipiu. În noua formulă de transport, staţiile de autobuz vor fi schimbate, iar Urbis va achiziţiona cel puţin 40 de autobuze eco, numai pentru rutele urbane", a spus Cătălin Cherecheş.

De asemenea, călătorii care vor aştepta autobuzul în staţie, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil, vor putea vizualiza traseul acestuia în timp real.

"Introducem din ianuarie şi sistemul Smart, accesibil oricărui posesor de telefon mobil inteligent, unde se va putea vizualiza în timp real ruta autobuzului, timpul de ajungere în staţie şi timpul de parcurgere până la următoarea staţie din momentul îmbarcării", a declarat Cătălin Cherecheş.

Concomitent cu aceste noi etape destinate transportului public de călători, Primăria va desfiinţa parcările situate în marginea bulevardelor principale, lărgind benzile de circulaţie.

"Intrăm într-o nouă ecuaţie a transportului în comun, dar şi a infrastructurii urbane care trebuie regândită. (...) Parcările din marginea bulevardelor se desfiinţează şi se mută în spatele blocurilor, iar prin lărgirea preconizată, benzile circulaţiei pentru autoturisme devin mai largi", a mai spus Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare a mai precizat că o parte dintre garajele construite pe spaţiul public, în spatele blocurilor, ar putea fi demolate pentru a extinde parcările, iar în paralel se caută noi spaţii atât pentru parcarea maşinilor destinate locatarilor, dar şi pentru alţi cetăţeni, inclusiv se ia în calcul construirea unor parcări subterane sau supraterane.

AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

2019-09-18 14:07:28
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!