Home »

Primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre a început în România

Primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre a început în România

Primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre a început în România
 

Asociaţia Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează anul acesta primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în ţara noastră, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

În cadrul acestui studiu vor fi prelevate şi analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu în Marea Neagră.

Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantităţi, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării. Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 şi 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintre Viena şi Bratislava, rezultatele indicând faptul că în România ajung zilnic 4,2 tone de plastic.

Prelevarea aluviunilor se va face pe tot parcursul anului 2022 în două locaţii: la intrarea Dunării în ţară, la Moldova Nouă, şi înainte de ieşirea sa în Delta Dunării, în zona Isaccea. Testarea se va face în toate cele 4 sezoane (primăvară, vară, toamnă, iarnă), cu accent pe perioadele ploioase şi de topire a zăpezilor, în care cantitatea de aluviuni aduse de afluenţi pe Dunăre creşte simţitor.

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maximum 5 mm. Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar şi din abraziunea anvelopelor. Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin.

"Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani şi, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an. Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări şi peşti, iar aceasta este o reală problemă, inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor", spune Marta Popescu, coordonatorul programului "Cu Apele Curate".

Conform studiilor efectuate până acum referitoare la distribuţia plasticului în apele curgătoare, peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafaţă, iar cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru.

"Studiul va reprezenta un sprijin pentru organizaţiile guvernamentale care pot direcţiona eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informaţiile vor fi relevante pentru comunitatea de cercetători şi activişti de mediu, comunitate care poate interveni prin activităţi de remediere sau prevenire a acestui tip de poluare. Tot lanţul trofic este afectat de acest tip de poluare, iar consecinţele sunt diverse", spune Ionuţ Procop, preşedinte Global Water Partnership România.

În perioada 10-19 aprilie 2022, Caravana "Cu Apele Curate" a străbătut, timp de 10 zile, fluviul Dunărea de la confluenţa fluviului cu Jiul până la Galaţi. Caravana a parcurs 531 de km de apă şi a cartat zonele cu deşeuri aflate de-a lungul Dunării.

O situaţie critică a fost observată pe malurile braţului Borcea, unde deşeurile plutesc pe zeci de km de apă. Probleme cu gunoaiele abandonate pe malurile Dunării sunt şi în zona Zimnicea, Giurgiu şi Olteniţa.

Potrivit unui raport de analiză privind situaţia gestionării deşeurilor în judeţele dunărene realizat de Asociaţia Mai Mult Verde, alături de Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 judeţe rămân anual zeci de mii de tone de deşeuri necolectate.

O mare parte dintre aceste cantităţi de deşeuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt şi ploi şi ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării şi apoi în Marea Neagră.

Programul "Cu Apele Curate" este o iniţiativă Mai Mult Verde susţinută de Lidl România.

Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acţiune - de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea designului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu.

AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

2022-05-09 10:23:15
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!