Home »

INSCOP: Peste jumătate dintre români, interesați de locale; 38,4% ar vota PSD la consiliile locale și județene

INSCOP: Peste jumătate dintre români, interesați de locale; 38,4% ar vota PSD la consiliile locale și județene

 

Peste jumătate dintre români sunt interesați de alegerilor locale din iunie, iar 38,4% dintre respondenți ar vota listele PSD pentru consiliile locale și județene și 36,7% pe cele ale PNL, relevă un sondaj INSCOP transmis miercuri AGERPRES.

Sursa foto: inscop.ro

Potrivit sondajului, doar 57,7% dintre români declară că sunt interesați de alegerile locale, 22,3% dintre respondenți spun că sunt foarte interesați, iar 35,4% că sunt interesați. În schimb, 19,4% susțin că sunt oarecum interesați, 12,6% nu sunt foarte interesați, iar 9,9% — nu sunt deloc interesați de scrutinul din iunie.

Din cei 57,7% dintre respondenții care se declară interesați de alegerile locale, doar 44,3% exprimă o opțiune de vot, 13,4% fiind nehotărâți sau alegând să nu răspundă la întrebare.

Astfel, dacă duminica viitoare ar fi chemați la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale și județene, iar 36,7% pe cele ale PNL.

În clasamentul intenției de vot pentru consiliile locale și județene urmează PMP cu 5,5%, UDMR — 5,1%, ALDE — 4,1%, M10 — 1,6%, UNPR — 1,2%, PRM — 1,2%, PSRO — 1%, PRU — 0,7% și PNȚCD — 0,6%.

Potrivit cercetării, 1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid național, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional.

Întrebați dacă ar vota la alegerile locale candidații unui partid nou înființat, doar 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. 21,6% dintre intervievați sunt nehotărâți, iar 9,3% aleg varianta NS/NR.

De asemenea, 39,7% afirmă că ar fi dispuși ca la alegerile locale să acorde votul unui candidat independent, fără legături cu partidele politice actuale, în timp ce 31,8% nu ar vota cu un asemenea candidat. 20,8% nu sunt hotărâți încă dacă să acorde votul unui candidat independent, iar 7,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

''Așadar, există un segment important din populație dispus să acorde votul unei formațiuni noi sau unui candidat independent, cu condiția ca persoanele care se vor prezenta la alegerile locale să nu mai fi fost implicate până în prezent în viața politică'', arată autorii cercetării.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 21 — 28 martie, pe un eșantion de 1.063 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

2016-04-13 11:17:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!