Home »

Alegeri locale parțiale - pe 5 noiembrie: AEP a elaborat o serie de acte normative pentru organizarea acestui scrutin

Alegeri locale parțiale - pe 5 noiembrie: AEP a elaborat o serie de acte normative pentru organizarea acestui scrutin

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat mai multe proiecte de acte normative privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale din data de 5 noiembrie.

Potrivit unui comunicat al AEP transmis, vineri, AGERPRES, acestea se regăsesc în proiectele de HG privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru primari și un consiliu local în unele circumscripții electorale; pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor; privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor și proiectul privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a scrutinului.

"Precizăm că, potrivit dispozițiilor art. 126 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, concomitent cu data alegerilor, Guvernul stabilește, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne și a Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale", se arată în comunicat.

Potrivit art. 10 alin. (1) din legea menționată, ziua alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

De asemenea, art. 10 alin. (2) prevede că, în cazul unor alegeri parțiale, organizate în situațiile prevăzute de Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

2017-09-15 10:29:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!