Home »

SRI: Numirile în funcţiile de judecători la CCR - apanajul exclusiv al partidelor; nu au legătură cu rolul instituţional al SRI

SRI: Numirile în funcţiile de judecători la CCR - apanajul exclusiv al partidelor; nu au legătură cu rolul instituţional al SRI

SRI: Numirile în funcţiile de judecători la CCR - apanajul exclusiv al partidelor; nu au legătură cu rolul instituţional al SRI
 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează că numirile în funcţiile de judecători la Curtea Constituţională a României (CCR) sunt "apanajul exclusiv al partidelor politice", în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituţional al SRI.

"SRI a luat act de declaraţiile politice rostite azi în Parlamentul României în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituţională a României. Numirile în funcţiile de judecători în această instanţă sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituţional al SRI. Invocarea instituţiei noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului", se arată într-un comunicat al SRI transmis, marţi, AGERPRES.

SRI constată, "fără surprindere şi fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului şi a conducerii acestuia şi încercări de atragere în disputa politică actuală".

"Serviciul nu este la prima astfel de campanie şi îşi menţine determinarea în apărarea cetăţenilor şi a valorilor constituţionale. Aceste declaraţii politice nu au legătură cu valorile constituţionale apărate şi promovate de SRI", se mai arată în comunicat.

Deputatul USR Stelian Ion a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor că social-democraţii au venit cu un candidat la CCR - Bogdan Licu - care "a avut rezultate submediocre la şcoală". El a afirmat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru candidatul propus de PSD pentru un mandat la CCR.

"La Bacalaureat - nota 5 la Limba română, ulterior la o facultate obscură care nu era acreditată - note foarte mici, inclusiv la drept penal, nu mai vorbesc de diploma de licenţă care lipseşte din dosarul de candidatură, dar pe care am văzut-o în presă. Din punctul nostru de vedere, această lipsă din dosarul de candidatură a diplomei de licenţă echivalează foarte clar cu o neîndeplinire a condiţiilor legale, acelea care constau în pregătirea juridică superioară. Este foarte trist că se vine cu asemenea propunere care vine mai degrabă dintr-o susţinere a unei forţe apolitice, a unei forţe care ţine mai degrabă de serviciile secrete, de SRI, decât de partidele politice. (...) Nu sunt îndeplinite condiţiile legale cu privire la candidatura din partea PSD", a transmis deputatul USR.

După ce Camera Deputaţilor a votat hotărârea privind desemnarea actualului procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător constituţional, Stelian Ion a anunţat că parlamentarii USR vor ataca la Curtea Constituţională această hotărâre, imediat după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

2022-05-03 20:53:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!