Home »

Percheziţii în România, Germania şi Italia, pentru prinderea unor români acuzaţi de furturi într-un oraş italian

Percheziţii în România, Germania şi Italia, pentru prinderea unor români acuzaţi de furturi într-un oraş italian

Percheziţii în România, Germania şi Italia, pentru prinderea unor români acuzaţi de furturi într-un oraş italian
 

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat vineri opt percheziţii domiciliare în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în baza unor mandate europene de arestare emise pe numele unor români, acuzaţi de furturi şi tâlhării zilnice într-un oraş din Italia.

Simultan, în acelaşi caz, au fost efectuate pe teritoriul Italiei 13 percheziţii domiciliare, iar pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 2 percheziţii domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tăinuire.

În fapt, autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracţională desfăşurată de 59 de suspecţi de cetăţenie română care, folosind acelaşi mod de operare, profitau zilnic de localnicii dintr-un oraş din Italia, săvârşind înşelăciuni, furturi şi tâlhării.

Banii obţinuţi în această modalitate erau transferaţi în România, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor fiind în cuantum de 760.000 de euro.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe telefoane mobile şi înscrisuri.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare).

Şapte inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Acţiunea comună a beneficiat de sprijinul analiştilor din cadrul Europol, care a asigurat şi schimbul de informaţii. La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat reprezentanţi din cadrul Europol şi Carabinieri Italia.

De asemenea, un poliţist din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost prezent în Centrul de comandă al operaţiunii din Italia.

AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

2022-05-20 14:46:05
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!