Home »

"It's today; My favorite day''/ 1 iunie - Ziua copilului, a alergării, a laptelui şi a mersului desculţ

"It's today; My favorite day''/ 1 iunie - Ziua copilului, a alergării, a laptelui şi a mersului desculţ

 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Sărbătoarea copiilor

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a recomandat, prin rezoluţia 836, adoptată la 14 decembrie 1954, ca toate ţările să instituie o Zi universală a copilului, pentru promovarea colaborării internaţionale şi a conştientizării problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume, dar şi a bunăstării acestora, sugerând guvernelor ca această zi să fie celebrată la o dată pe care fiecare ţară o consideră potrivită.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie şi la protecţie împotriva violenţei.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

În pas alergător

Astăzi se sărbătoreşte Ziua internaţională a alergării, marcată anual în prima zi de miercuri din luna iunie.

Considerată cea mai accesibilă activitate fizică, alergarea este din ce în ce mai practicată la nivel mondial. Concursuri de alergare din toată lumea adună de la an la an tot mai mulţi participanţi şi majoritatea oraşelor mari au cel puţin un grup de alergători, persoane de toate vârstele şi din toate categoriile, dornice să facă mişcare şi să socializeze.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Fie că este practicată pe asfaltul oraşelor sau pe poteci, la şes ori la deal, pe plajă sau în zonele montane, alergarea oferă numeroase beneficii, atât pentru corp cât şi pentru minte, dovedite prin numeroase studii ştiinţifice. Alergarea practicată consistent poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, îmbunătăţirea glicemiei, scăderea nivelelor trigliceridelor şi colesterolului, întărirea sistemului muscular şi osos, creşterea rezistenţei la efort dar şi la virusuri şi reducerea circumferinţei taliei, a procentului de grăsime şi, implicit, a greutăţii corporale. În plus, alergarea poate contribui la diminuarea stresului, la îmbunătăţirea calităţii somnului, creşterea capacităţii de concentrare şi încurajarea alegerilor sănătoase. De asemenea, alergarea este un bun antidepresiv, bucuria şi anticiparea oferite de această activitate, ajutate de endorfinele eliberate în timpul efortului, fiind binecunoscute printre cei care aleargă frecvent.

Iată, aşadar, numeroase motive pentru a sărbători azi #GlobalRunningDay aşa cum se cuvine: alergând.

În plus, website-ul dedicat acestei zile, globalrunningday.org, oferă posibilitatea înscrierii într-un eveniment de alergare, o cursă virtuală la care se poate alerga individual sau în echipă.

Vorba dulce, mult aduce

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată #SaySomethingNiceDay, o zi în care suntem încurajaţi să spunem vorbe drăguţe celor apropiaţi - şi nu numai. Iar dacă se întâmplă să nu găsim ceva frumos de rostit, potrivit daysoftheyear.com, este mai bine să ne abţinem de la a da glas gândurilor. Măcar astăzi.

Această sărbătoare a apărut în Statele Unite, în statul Carolina de Sud, când primarii din North Charleston şi Charleston, alături de membri ai Presbiteriului Charleston-Atlantic şi ai Convenţiei Baptiste din Carolina de Sud, au creat o zi care îi încuraja pe oameni să fie amabili cu persoanele speciale din viaţa lor.

 

Foto: www.nationaldaycalendar.com


#SaySomethingNiceDay este, de asemenea, un prilej de a ne aminti şi de a-i celebra pe cei care ne pun la dispoziţie o varietate de servicii, cum ar fi şoferii de autobuz, lucrătorii sanitari, vânzătorii sau profesorii, dar şi o oportunitate de a ne cere scuze celor pe care i-am supărat prin comportamentul nostru.

Scopul acestei zile speciale este acela de a lupta împotriva impoliteţei, a hărţuirii verbale şi a lipsei de consideraţie şi de compasiune prezente în societatea de astăzi - atât fizic cât şi virtual - prin vorbe frumoase, respect, înţelegere, complimente, încurajări şi, desigur, zâmbete.

De asemenea, #SaySomethingNiceDay reprezintă un prilej de a-i educa pe copii în privinţa puterii cuvintelor, care au capacitatea de a înălţa, dar şi de a îngenunchea, şi a importanţei alegerii cu atenţie a vorbelor ce urmează să fie rostite.

Laptele, alimentul-vedetă azi

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui (#MilkDay).

Această sărbătoare a fost instituită în 2001 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO - "Food and Agriculture Organization"), cu scopul de a aduce în atenţia publicului problemele şi activităţile legate de producţia de lactate, conform www.worldmilkday.org.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES FOTO


Conform statisticilor Federaţiei Internaţionale a Laptelui, un om consumă, anual, în medie, 110,7 kg de produse lactate, în creştere comparativ cu 2005, când o persoană consuma 102 kg de produse lactate pe an. Consumul, însă, diferă de la continent la continent. Europa consumă 200,3 milioane de tone de lactate pe an, în timp ce Oceania consumă doar 8,3 milioane de tone pe an.

Bogat în nutrienţi, în special în proteine şi calciu, laptele este consumat de mii de ani pe toate continentele, devenind de-a lungul timpului o parte integrantă a vieţii de zi cu zi, în special în prezent când există o mare variate de produse pe bază de lapte.

În plus, pentru persoanele care nu tolerează lactoza, există sortimente fără această substanţă, dar şi din ce în ce mai multe alternative vegane, obţinute din plante, precum lapte de soia, de ovăz, de migdale, orez sau cocos.

Desculţi, în natură

În prima zi a lunii iunie este marcată, de asemenea, Ziua mersului desculţ. Însoţită de hashtag-ul #GoBarefootDay, această zi a fost creată pentru a încuraja toate persoanele să încerce, măcar o dată pe an, să ia contact direct cu pământul prin tălpi, mergând sau stând desculţe, dar şi să doneze pantofii pe care nu îi mai poartă celor nevoiaşi, pentru care a nu purta încălţăminte nu este o opţiune, ci o realitate de zi cu zi.

Există o mulţime de lucruri în viaţă pe care le luăm de bune, cum ar fi pantofii pe care îi purtăm. Însă, mulţi oameni din întreaga lume nu îşi permit să aibă propriii pantofi, fiind nevoiţi să meargă în fiecare zi în picioarele goale.

 

Foto: (c) Soles4Souls/facebook.com


Acesta este unul dintre motivele care a condus la lansarea #GoBarefootDay, un eveniment anual care încurajează pe toată lumea, copii şi adulţi, să-şi dea jos pantofii şi şosetele şi să meargă desculţi cât mai mult, oriunde este posibil. Desigur, drumul la serviciu sau la şcoală necesită utilizarea încălţămintei, însă dacă vă aflaţi în grădină, în parc, pe o pajişte sau pe plajă, ideal ar fi să mergeţi desculţi.

Această zi a fost creată în scop caritabil de organizaţia americană non-profit Soles4Souls, înfiinţată după tsunamiul devastator care a afectat la 26 decembrie 2004 Asia de Sud-Est în urma unui seism submarin de 9,3 grade produs în largul insulei Sumatra (Indonezia), cu peste 220.000 de victime, dar şi după uraganul Katrina din 2005, care a inundat oraşul american New Orleans, şi a lăsat în urmă peste 1.800 de morţi. Potrivit website-ului organizaţiei, până în prezent au fost donate celor nevoiaşi, prin intermediul platformei Soles4Souls, peste 73 de milioane de perechi de pantofi şi haine.

Pe lângă conştientizarea importanţei încălţămintei adecvate, mersul desculţ prezintă şi numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătăţirea echilibrului şi a posturii, întărirea articulaţiilor şi a musculaturii picioarelor şi zonei lombare, dar şi restabilirea conexiunii directe cu pământul şi cu elementele naturale, o adevărată terapie pentru corp şi minte.

Luna Pride, a audiobook-urilor, a grijii faţă de bunici şi a excursiilor cu cortul

În fiecare an, în iunie, comunitatea LGBTQ+ şi organizaţiile aliate celebrează Luna Pride, organizând în diverse oraşe ale lumii evenimente dedicate aniversării revoltelor din 1969 de la Stonewall Inn, New York City, Statele Unite, care au iniţiat mişcarea modernă pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor şi a altor minorităţi sexuale. Acţiunile organizate cu ocazia #PrideMonth vizează, printre altele, condamnarea homofobiei şi a discriminării pe criterii de orientare sexuală, dar şi creşterea nivelului de conştientizare asupra problemelor cu care se confruntă aceste persoane în societate şi a importanţei respectării identităţii de gen.

La 28 iunie 1969, intervenţia forţelor de ordine la barul Stonewall Inn de pe Christopher Street, frecventat de homosexuali, a declanşat o revoltă împotriva acţiunilor poliţiei şi a provocat opoziţia faţă de legislaţia care penaliza comportamentul homosexual pe teritoriul Statelor Unite şi în alte părţi ale lumii. La un an după aceste evenimente a fost organizată prima paradă Pride, urmată de evenimente similare în marile oraşe ale lumii.

Iunie este şi #CareForYourGrandparentsMonth, care încurajează acordarea unei griji sporite bunicilor şi tuturor persoanelor vârstnice şi creşterea nivelului de conştientizare cu privire la problemele cu care aceştia se confruntă zi de zi, de la cele fizice până la cele emoţionale.

De asemenea, în iunie este marcată şi luna audiobook-urilor (#AudiobookMonth). Popularitatea acestora din urmă este în creştere, la nivel internaţional dar şi în ţara noastră, pe fondul unui stil de viaţă modern din ce în ce mai alert, în care pentru mulţi timpul disponibil pentru a citi în tihnă o carte a devenit un lux. Astfel, cartea audio oferă posibilitatea ascultării unui roman, a unor poezii sau a unei colecţii de povestiri într-un mod accesibil, cu ajutorul telefonului smartphone, chiar şi în timpul desfăşurării unei alte activităţi, cum ar fi deplasarea către locul de muncă, curăţenie, conducerea maşinii pe distanţe lungi, grădinărit, plimbarea câinelui sau unele activităţi sportive. Totodată, cărţile audio sunt recomandate persoanelor cu probleme de vedere, în special vârstnicilor, fiind un cadou potrivit cu ocazia #CareForYourGrandparentsMonth.

Excursiile cu cortul au devenit din ce în ce mai populare în perioada pandemiei, când numeroase persoane au descoperit plăcerile oferite de această modalitate de recreere, în spaţii deschise şi la distanţă de zgomotele oraşului şi de mulţimi. Însă, această activitate poate fi continuată şi după ridicarea restricţiilor, fiind atât accesibilă şi necostisitoare, cât şi benefică, atât la nivel individual cât şi pentru întreaga familie. De aceea, iunie este Luna campatului (#CampingMonth). Pentru a o celebra nu trebuie decât să vă luaţi persoanele dragi, cortul, sacii de dormit şi alte accesorii necesare şi să petreceţi în natură o noapte, un weekend şi poate chiar mai mult.

AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Alexandru Cojocaru)

2022-06-01 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!